Na czym polega dieta bez glutenu i laktozy?

Przez on 22 lipca, 2020

W czasach zwrócenia się w stronę zdrowego stylu życia, a także coraz częstszego diagnozowania chorób układu pokarmowego, kluczową rolę odgrywa odpowiednia dieta. Dieta bez glutenu i laktozy, powinna być stosowana w sytuacji, gdy oba te składniki powodują dolegliwości zdrowotne. Wówczas wykluczenie produktów zawierających te składniki, przyniesie pożądane efekty, w postaci poprawy stanu zdrowia.

W jakich sytuacjach powinniśmy stosować dietę bez glutenu i laktozy?

Gluten powinien zostać całkowicie wyeliminowany z diety, przez osoby ze zdiagnozowaną:

  • celiakią
  • alergią na gluten
  • nietolerancją glutenu

Przy czym należy wziąć pod uwagę, iż nie musi być to stała eliminacja. Długość powstrzymania się od spożycia produktów zawierających gluten, jest uzależniona od przebiegu danego zaburzenia i jego specyfiki. Jeśli chodzi natomiast o laktozę, jej nietolerancja bierze się z niedoboru enzymu- laktazy. Enzym ten rozkłada glukozę i galaktozę. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, powinny również wyeliminować ją z diety. Zdarza się, że jedno zaburzenie, niesie za sobą następne, coraz częściej więc spotykamy się z nietolerancją obu tych składników. Wówczas jedynym rozwiązaniem, skutkującym poprawą jakości życia, jest wprowadzenie diety bez glutenu i laktozy.

Dieta bez glutenu i laktozy

Nie da się ukryć, że dieta bez glutenu i laktozy koncentruje się głównie na eliminacji obu tych składników. W przypadku zaburzeń, nawet niewielkie ilości tych składników, mogą spowodować pogorszenie się stanu zdrowia. W pierwszej kolejności, koncentrujemy się, by unikać spożywania produktów zbożowych jak np. pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Dodatkowo gluten mogą zawierać wędliny, płatki śniadaniowe, jogurty czy kawa zbożowa Wówczas istotne jest czytanie składu produktów, które kupujemy. Pamiętajmy, że dla osób z nietolerancją glutenu, produkty są oznaczone specjalnym symbolem- przekreślonego kłosa. Przy współistniejącej nietolerancji laktozy, należy ograniczyć ją do śladowych ilości. Chodzi o wyeliminowanie produktów mlecznych, serów i wyrobów seropodobnych, jogurtów i kefirów. Jednak dla osób z nietolerancją laktozy, produkowane są np. mleka bez laktozy. Produkty te są zwykle oznaczone nazwą: bez laktozy, a także lactose free.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *