Owoce cały rok czyli mrożona owoce brazylijskie

Przez on 15 listopada, 2019

Owoce to podstawowe obok warzyw, a przy tym bardzo smaczne, źródło witamin i mikroelementów. Owoce pomagają również nawodnić organizm. Dla każdego łasucha na diecie to niezastąpiona przegryzka, bo zawiera naturalny, zdrowy cukier, który stanowi zastrzyk energii, a jednocześnie nie powoduje zwiększenia obwody w pasie.

Popularne na naszej szerokości geograficznej owoce, takie jak truskawki, jabłka, gruszki, mogą się jednak znudzić. Wtedy warto sięgnąć po dostępne na polskim rynku owoce egzotyczne. Pochodząca z Brazylii marakuja (inna nazwa to passiflora albo męczennica) to owoc o fioletowej lub żółtej skórce oraz soczystym słodko-kwaśnym miąższu, który doskonale syci i posiada przy tym właściwości przeciwzapalne. Spożywana jako pulpa marakuja nadaje się do koktajli na bazie jogurtu lub z dodatkiem innych owoców, które są idealne jako śniadanie, kolacja lub przekąska na diecie.

Podobnie smacznym pomysłem jest mango. Ten owoc o czerwonej skórce, pomarańczowym miąższu oraz niezwykle oryginalnym smaku świetnie smakuje w rozdrobnionej formie. Pulpa z mango dodana do koktajlu albo zupy w stylu orientalnym doskonale wpływa na zdrowie, bo owoc ten obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, co jest świetną wiadomością dla odchudzających się osób chorujących na cukrzycę i nadciśnienie.

Przygotowana w ten sposób pulpa z mango i marakui może być mrożona owoce brazylijskie zachowują bowiem smak i nie tracą nic ze swoich korzyści odżywczych przechowywane w niskich temperaturach i spożywane o każdej porze roku. Przeciery takie nadają się również dla niemowląt i małych dzieci jako urozmaicenie posiłków.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *