Jak ekologicznie żyć i jeść

Przez on 4 grudnia, 2020

W czasach kiedy bycie ekologicznym jest modne i pożądane, a ratunek naszej planety jest niezwykle trudnym, ale ważnym wyzwaniem, ludzie starają się zmieniać swoje nawyki w codziennym życiu. 

Zamiast kupować plastikowe reklamówki w sklepach, wybierają te wielorazowego użytku lub torby papierowe z uchwytem, które spełniają swoje funkcje tak samo dobrze, jak ich poprzednicy i również są bardzo trwałe. Nie trzeba się martwić, że taka torba z ciężkimi zakupami rozerwie się nam na środku ulicy.

Ekologiczne przedmioty oprócz tego, że są dobre dla środowiska, są często również wygodniejsze w użyciu, łatwiejsze do przenoszenia i często bardziej opłacalne. Wychodząc na wiosenny czy letni piknik nie zabieramy ze sobą ciężkiego i prawdopodobnie kosztownego zestawu talerzy, który może łatwo się rozbić i metalowych sztućców, tylko przedmioty jednorazowe. Takie jednorazówki kojarzą nam się z białymi, plastykowymi i tandetnymi naczyniami, jednak istnieją naczynia jednorazowe ekologiczne, które są produkowane z na przykład liści palmowych, trzciny cukrowej, otrąb pszennych czy nawet materiałów jadalnych, dzięki którym możemy zjeść samo naczynie! Mamy możliwość nacieszyć się piękną pogodą piknikową i zadbać o to, żeby przyszłe pokolenia również mogły tego doświadczyć.

Wielbiciele wypieków i stali bywalcy w cukierniach również mogą ekologicznie zabierać ze sobą do domów przysmaki. Opakowania cukiernicze na przeróżne ciasta i ciastka w postaci ładnie wyglądających kartonów są tworzone z tektury. Można również znaleźć biodegradowalne opakowania rozkładające się już do 90 dni.

Jeżeli mamy taką możliwość, to dlaczego by nie zadbać o środowisko i zainwestować w ekologiczne przedmioty użytku codziennego?

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *