Fast food nadal w modzie

Przez on 20 sierpnia, 2017

Jedzenie serwowane w restauracjach typu fast food jest dostępne w Polsce już od ponad dwóch dekad. Pizza na kawałki, hot dogi, hamburgery czy kebab – są to najbardziej rozchwytywane dania przez Polaków. jednak czy ich spożycie jest rzeczywiście tak szkodliwe, jak niektórzy twierdzą? Typowe dania fast food dostępne w Polsce znacznie różnią się od tych amerykańskich. A to przecież przed tymi drugimi tak naprawdę ostrzegają dietetycy.

Europejczycy uniknęli bowiem pierwszej fali tego typu żywności, dlatego ekspresowe dania są w Polsce znacznie bardziej pożywne. Dobrym przykładem mogą być burgery w Krakowie czy innym, większym mieście serwowane. Same kotlety są wytwarzane z najwyższej jakości wołowiny, która jest mniej tłusta. Mało tego, powodzeniem cieszą się bardzo zdrowe burgery wegańskie, przygotowywane na bazie roślin strączkowych i sezonowych warzyw. Dobrym przykładem na to, że dania fast food mogą być zdrowe i pożywne jest kebab, uliczne danie, które przybyło do Polski z Turcji. Baranina opiekana jest na specjalnym ruszcie, a następnie skrajana na drobne pasy, po czym serwowana w towarzystwie kolorowych warzyw, w smakowitej picie. Dzięki zwiększonej popularności diety fit, również pizza stała się mniej kaloryczna i pełna witamin.

POLECAMY: burgery w Krakowie U Szwagra

Restauracje coraz częściej serwują placki przyrządzane z razowych mąk, z mniejszą ilością sera, lub też zastępując go całkowicie roślinnymi alternatywami. Taka przekąska nadal jest bardzo pyszna, jednak nie powoduje tycia i dostarcza nam mnóstwa minerałów i witamin. Jest to bardzo dobry trend, dzięki niemu polskie społeczeństwo nie jest tak otyłe jak obywatele państw zachodnich.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *