Fast food nadal w modzie

Przez on 20 sierpnia, 2017

Jedzenie serwowane w restauracjach typu fast food jest dostępne w Polsce już od ponad dwóch dekad. Pizza na kawałki, hot dogi, hamburgery czy kebab – są to najbardziej rozchwytywane dania przez Polaków. jednak czy ich spożycie jest rzeczywiście tak szkodliwe, jak niektórzy twierdzą? Typowe dania fast food dostępne w Polsce znacznie różnią się od tych amerykańskich. A to przecież przed tymi drugimi tak naprawdę ostrzegają dietetycy.

Europejczycy uniknęli bowiem pierwszej fali tego typu żywności, dlatego ekspresowe dania są w Polsce znacznie bardziej pożywne. Dobrym przykładem mogą być burgery w Krakowie czy innym, większym mieście serwowane. Same kotlety są wytwarzane z najwyższej jakości wołowiny, która jest mniej tłusta. Mało tego, powodzeniem cieszą się bardzo zdrowe burgery wegańskie, przygotowywane na bazie roślin strączkowych i sezonowych warzyw. Dobrym przykładem na to, że dania fast food mogą być zdrowe i pożywne jest kebab, uliczne danie, które przybyło do Polski z Turcji. Baranina opiekana jest na specjalnym ruszcie, a następnie skrajana na drobne pasy, po czym serwowana w towarzystwie kolorowych warzyw, w smakowitej picie. Dzięki zwiększonej popularności diety fit, również pizza stała się mniej kaloryczna i pełna witamin.

POLECAMY: burgery w Krakowie U Szwagra

Restauracje coraz częściej serwują placki przyrządzane z razowych mąk, z mniejszą ilością sera, lub też zastępując go całkowicie roślinnymi alternatywami. Taka przekąska nadal jest bardzo pyszna, jednak nie powoduje tycia i dostarcza nam mnóstwa minerałów i witamin. Jest to bardzo dobry trend, dzięki niemu polskie społeczeństwo nie jest tak otyłe jak obywatele państw zachodnich.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *